Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Har du funderingar på att börja spela trumpet? Det finns ju många kända trumpetare som du kanske inspirerats av som Louis Armstrong eller Chet Baker. Klicka här för att se ett brett utbud av trumpeter. Trumpeter och kornetten är de som har det högsta registret bland bleckblåsinstrumenten. De moderna trumpeterna har oftast tre ventiler samt att de är stämda i Bess eller C. Dock finns det varianter med fler ventiler och med andra stämningar.

De första trumpeterna

De allra första typerna av trumpeter, det var faktiskt signalinstrument, som till exempel jakthorn. Trumpetens böjda form kom under 1500-talet. Under 1700-talet började man att placera lösa rördelar, byglar, på trumpetinstrumenten, det för att försöka utvidga tonförrådet. Århundradet efter, 1800-talet så kom man att konstruera ventilinstrument. Ett exempel är posthornet som ledde till att bli kornetten.

Användningsområde

Trumpeten besitter en distinkt och genomträngande klang som ofta samverkar med tromboner och valthorn för att skapa en mäktig och triumfal musikalisk upplevelse. Denna kombination ger en imponerande ljudbild som är karakteristisk för många sammanhang. Trots att trumpeten är kapabel till höga ljudstyrkor kan den även frambringa subtila och försiktiga toner, och därigenom demonstrera sin anmärkningsvärda flexibilitet. Det är just denna mångsidighet som gör den till ett enastående soloinstrument.

Inom symfoniorkestrar brukar 2–4 trumpeter samarbeta med andra mässingsinstrument såsom horn, tromboner och bastuba. Varje trumpet har sina individuella stämmor, vilket är en av de karaktäristiska dragen för alla blåsinstrument i en symfoniorkester. Trumpeten spelar en framträdande roll inom olika musikgenrer och i jazzorkestrar har den en särskild ledande position.

I äldre europeisk konst- och högreståndsmusik fanns trumpeten närvarande inte bara som signalinstrument inom det militära utan även som en integrerad del av musikaliska arrangemang. Vanligtvis ackompanjerades den av pukor, vilket skapade en majestätisk atmosfär som var typisk för den tiden.

Köp en trumpet

Du som vill köpa dig en trumpet, du kan göra det hos DanGuitar.