Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Tak med tegel eller betongpannor, de är tillverkade på sådant sätt att de ska hålla en sisådär 50 år. Men, det är bara om du ser till att vårda ditt tak, som det håller som det ska. Det är bra att ett par gånger per år se över ditt tak, alltså inspektera det noga. Det för att avgöra om du har behov av en särskild takvård, eller om det räcker att du gör en taktvätt. Du bör kontrollera hela ditt tak, så att det är helt, samt att det inte ligger en massa kvistar, grenar och löv kvar. Du bör även vara noga med att få bort mossa och alger. För sitter detta på ditt tak, så drar det åt sig fukt. Denna fukt kan dras ner i taket och sedan ner i huset.

Inspektera taket två gånger per år

Du bör inspektera ditt tak, minst två gånger på ett år. Första inspektionen kan du göra om våren, eller ja, så snart snön har smält. Kolla att taket klarat av vintern utan att ha skadats, samt kolla även alla delar av ditt tak så väl som hängrännor och annat.

Sedan, sent på hösten, inför att vintern ska komma är det bra att kolla igenom ditt tak igen. Det är nu du kan se till att borsta taket rent från löv, barr och annat skräp som hamnat där under vår och sommar. Ta även bort mossa om det finns sådan på taket. Töm även hängrännor med mera.

Vårda ditt tak

Ett tak kan börja få olika påväxt på sig, runt 3-6 år efter att det har lagts. De är då ofta alter och lav som uppkommer. Det kan även vara mossa som sätter sig på taket, som i små klumpar. Det är bra att agera så fort detta sker, och se till att bli av med all påväxt. Ett tak kommer ofta med en försegling, men ju äldre taket blir, desto mindre försegling blir kvar. Dock går det att få takvård i form av en rejäl taktvätt, sedan lägger på en ny försegling och sedan avslutar med en takmålning. Det gör att livslängden på ditt tak förlängs och att du slipper att byta ut det helt. Behöver du däremot göra flera åtgärder för din bostad eller sommarstuga så kan det vara smart att undersöka en totalentreprenad.

Få hjälp med takvård

Även om du så klart kan tvätta ditt tak på egen hand så kan det vara skönt att få hjälp med det, samt att även se till att taket får rätt slags behandling. Det är ju ändå arbete på hög höjd, som kräver att du har säkerhetslina och sele. Om du känner att du inte alls vill klättra runt på ditt eget tak, eller tvätta det, så är det smart att anlita ett företag som kan göra det åt dig. Om du väljer att anlita Tectorius, så kan de göra alla delarna åt dig. Dels ser de till att göra ditt tak rent och fint. Därefter lägger de på ny skyddsförsegling samt att de avslutar det hela med att göra en takmålning. Det så att ditt tak kommer hålla länge!