Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

När man är ute och kör bil är det nästan alltid frid och fröjd. Man glider fram efter vägen och trivs alldels utmärkt med sin körning. Man njuter av landskapet och man kanske också har trevligt sällskap i bilen.

Men även under de trevligaste omständigheter så kan olyckan vara framme. Det behöver förstås inte vara en större olycka med personskador men ett vanligt stenskott kan vara nog så irriterande, och leda till att man behöver uppsöka en verkstad för stenskott & glasarbete. Ett stenskott i sig är inte farligt men när man väl fått en spricka i rutan så sprider sig den ofta och efter en tid kan rutan riskera att falla in i bilen, och det kan vara farligt. Så det gäller med andra ord att man agerar ganska omgående när man fått ett stenskott.

Varför får man stenskott?

Det finns ett antal anledningar till att man kan få stenskott. Den vanligaste är inte att en sten som man själv kör på åker upp i rutan. Den vanligaste anledningen till att man får stenskott är tvärtom att man kör in i en sten som en annan bil har sprätt upp från vägen.

Som det hörs på ordet så är stenskott relaterade till stenar. Därför är risken för att få stenskott förstås störst på vägar där det finns stenar. Men det kan också vara så att ett fordon som till exempel har leriga däck sprider stenar uppåt i luften när det fordonet ökar farten.

Vad kan man göra för att undvika stenskott?

Det man kan göra för att undvika stenskott är förstås att låta bli att köra på vägar där det finns stenar. Men det är lättare sagt än gjort när man är ute på vägarna och det helt plötsligt kommer ett avsnitt där det läggs en helt ny yta på vägen.