Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Du som vill undvika belastningsskador, dig rekommenderar vi dig att tänka på att jobba på ett ergonomiskt sätt. Men vi vill även tipsa dig om ny teknik som håller på att tas fram. Det handlar bland annat om smarta kläder samt även andra tekniska hjälpmedel som bland annat varnar och även minskar påfrestningarna på kroppen. Ny teknik på olika sätt kan du även läsa här. En vanlig orsak idag till att många sjukskrivs över lång tid, det är sjukdom och besvär i musklerna. Anledningar att man drabbas av detta, det har ofta att göra med att man har ett stressigt jobb där det förekommer tunga lyft, eller repetitiva rörelser eller andra belastande arbetsställningar.

Även om förslitningsskador har funnits i alla tider, när man arbetar med kroppen, så har man börjat forska för ny teknik som ska motverka det. Bland annat har ett system med smarta kläder tagits fram som kan mäta arbetsbelastningen via pulsmätare och rörelsesensorer.

Hjälpmedel för extra styrka

Det finns även en annan forskning som pågår och det är då om så kallade exoskelett. Det är då en form av ett mekaniskt hjälpmedel. Det fäster man vid sin egen kropp så att man kan ge den extra styrka. Genom att ha extra kraft på det viset, så kan man undvika påfrestande belastningar. Redan nu finns det i Japan en produkt som är motoriserad, som är en slags hård ställning. Den är bra för tunga patientlyft inom vården.

I Sverige, närmare bestämt vid Linköpings universitet, så finns där en forskargrupp som försöker ta fram mekaniska hjälpmuskler, det i ett slags tyg.

Viktigt med ergonomi

Många av dessa tekniska hjälpmedel är än så länge bara på ett forskarstadie, så det kan dröja innan de finns. Därför kan det vara bra att till dess vara noga med att arbeta på ett sätt som är ergonomiskt, för att undvika belastningsskador.