Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Laminering, det innebär att man tar något, oftast ett dokument eller papper och lägger detta mellan två plastfilmer och sedan klistrar samman dem så att det blir som ett enda ark. För att kunna laminera är det bra att ha en lamineringsmaskin. Plastfilmen som används kommer oftast sammanfogade, så att de ser ut som en ficka, alltså en lamineringsficka. Man placerar då helt enkelt det som ska lamineras i denna ficka. Den brukar ha en sida som är förseglad redan. Sedan förseglar man resten med hjälp av en lamineringsmaskin. Det finns många fördelar med att laminera olika saker. Det ger en bättre hållbarhet samt att det ser även proffsigt ut. Det går att laminera det mesta, från små namnbrickor upp till större reklamblad.

Lamineringsordlista

Inom laminering finns det lite olika begrepp så som dessa:

Varmlaminering: Detta är laminering med hjälp av värme och det är även den vanligaste typen av laminering.

Varmlaminat: Detta är den plastfilm man använder för varmlaminering.

Varmlamineringsficka: Detta är helt enkelt två plastfilmer som är som en plastficka. Den används vid varmlaminering.

Kallaminering: Detta är en variant av laminering som sker med lim och utan värme. Det går att göra med eller utan en lamineringsmaskin

Kallaminat: Detta är den plastfilm man använder då man gör kallaminering. Filmen är delvis täckt med lim.

Kallamineringsficka: Detta är plastfilmer sammanfogade till en plastficka, som används vid kallaminering.

Lamineringsmaskin: Detta är en maskin som med hjälp av värme och/eller tryck laminerar dokument.

Laminator: Är helt enkelt ett a nnat ord för lamineringsmaskin.

Lamineringsmaskiner

Idag finns det en mängd olika typer av lamineringsmaskiner. De kommer i olika utföranden och olika storlekar. Bra är att fundera på vad du ska laminera då du ska köpa en maskin. Det så att du väljer rätt storlek på den. En större maskin kan ofta laminera olika storlekar av dokument.