Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Att byta ut alla glödlampor till LED lampor är ett smart val. LED betyder light emitting diode. Det är alltså en diod som så att säga omvandlar elektrisk ström så att det blir ljus. LED lampor har inga mekaniska delar, inte som en konventionell glödlampa. Det innebär att de tål bra mycket mer! Vanliga lampor kan gå sönder bara genom att man råkar skaka dem. Det sker inte med en LED. Det som är bra med denna typ av lampa är även att den klarar av större variationer av temperaturer. De klarar därmed av att sitta ute under en kall vinter.

En annan mycket bra orsak att byta till LED är att energiförbrukningen är mycket låg. Den förbrukar kring 10-15% av energin hos en vanlig glödlampa. Den är dessutom mer miljövänlig. Om du ska byta, så se urval av LED-lampor här. LED lampor har även en mycket lång hållbarhet. Deras livstid sträcker sig till runt 50 000 timmar. Det motsvarar runt 17 år om du använder den 8 timmar varje dag. De allra första lamporna med LED var dyra och de hade ofta ett kallt blått sken. Det har ändrats och nu finns det många olika ljusvarianter samt att priserna har minskat på dem.

Välja rätt LED lampa

Om du vill ha en Led lampa med en viss färg på ljuset så ska du kolla Kevinantalet (K). På förpackningen står det även hur lampan återger färger. Detta mäts i Ra, som står för Rendering-medelvärde. Idag går det att hitta många varianter av LED lampor. Det finns dimbara lampor så väl som det finns dekorativa lampor som kommer med ett filament för att ge mönster. Dessa lampor passar bäst att ha i lampor utan skärm, för att ge mer fokus åt själva lampan. LED passar i de allra flesta armaturer.