Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Vi vuxna svenskar dricker enligt olika undergörelser och statistik, ca 3 koppar kaffe om dagen i genomsnitt. Även om vi svenskar inte dricker helt så mycket kaffe som finnarna, de är nämligen världsmästare i den grenen, så är det med andra ord tal om stor mäng vi konsumerar. Dessutom är marknaden för olika typer av kaffemaskiner och kaffebryggare i rivande växt. Om man fick en femtilapp för varje gång man hört något säga, att de behöver en kopp kaffe om morgonen för att riktigt vakna eller komma igång, skulle man nog vara rik nu – och undertecknad har det själv på samma vis. Men är kaffet egentligen sund eller osunt?

Fördelar med kaffe

Låt oss starta med argumenten för att kaffe är sunt för oss. Det finns många vetenskapliga rapporter runt om i världen, som försökt göra oss klokare på olika effekter av kaffeintaget. Huvudkällan i denna artikel är en stor dansk undersökning. Rapporten heter Kaffe, sundhet och sjukdom och är från 2012. Man har bland annat sett samband, som pekar på att kaffe kan vara med till att minska risken för typ-2 diabetes och sjukdomen Parkinson med helt upp till 25%. På samma sätt kan kaffedrickande som det ser ut, minska risken för blodproppar i hjärnan med omkring 10%, och även när det gäller Alzheimers och depression ser det ut som att kaffe kan ha en positiv effekt.

Nackdelar med kaffe

På den negativa sidan står, att man kan få koffeinabstinens när man inte får sitt kaffe. Med andra ord koffeinet är beroendeframkallande. Dock tager det relativt inte så lång tid att få abstinensen ut ur kroppen om man vill sluta dricka kaffe. Studier som den ovan nämnda visar på sammanhang, mellan negativa effekter och kaffekonsumtion för dem som har problem med ångest och ångestsjukdomar. Om man har låga kalciumnivåer kan kaffe vara en dålig ide genom att öka risken för benskörhet och likande. Och studien visar även att man inte bör dricka mer än maximalt 2–3 koppar kaffe om dagen, när man är gravid. Vidare kan ett allt för stort kaffeintag vara en hård nöt för magen, och bland annat medverka till magsår mm.

Allt i allt, når man oftast den slutsatsen i många stora undersökningar, att kaffe är mera sunt än osunt för de flesta. Detta dock så länge man inte överdriver och dricker mer än ca 4 koppar kaffe om dagen.